Skötselråd

Att sköta sin nya soffa/säng

Det kan göra stor skillnad att ta hand om sin nya soffa eller fåtölj när det gäller livslängden och vilket skick soffan blir till. Det är oftast en enkel sak att dammsuga möbeln regelbundet. Det kan fastna damm, smuts och lösa fibrer från andra textilier såsom mysbyxor, plädar och kuddar. Dessa fibrer kan fastna i tyget och bilda noppor. Viktigt är att använda ett munstycke till dammsugaren som är avsett för möbler. Om man dammsuger endast med röret utan munstycke är risken stor att tyget blir förstört. 

För att vårda sin soffa på bästa sätt bör man även puffa till sitt- och ryggdynorna regelbundet. Om tyget har vridit sig bör man försöka vrida det rätt. Om sittdynorna är vändbara bör man vända på dom regelbundet alternativt byta plats på dynorna. Ibland får man ta ut innerdynan och vända på den. 

Om man ska flytta sin möbel för att t.ex. dammsuga under, dra ej möbeln längs golvet utan försök få hjälp att lyfta den. Man vill vara rädd om både golv och soffbenen. 

Till vissa modeller av sängar är sängbenen monterade med muttrar. Tänk på att dessa muttrar kan behövas spännas åt efter en viss tid. Beroende på hur rörlig man är i sängen kan det uppstå glapp mellan mutter och beslag.   

Det kan vara en bra idé att impregnera din nya soffa innan du använder den. Impregnering finns till de flesta textilier. På så sätt skyddar du soffan mot fläckar. Impregnering motverkar även att spilld vätska ej tränger in i tyget lika fort som det gör för en oimpregnerad soffa. Man hinner då torka upp vätskan med en ren trasa innan det sker. Vid kemtvätt bör impregneringen upprepas. Likaså bör man impregnera sin soffa med jämna mellanrum. För att bibehålla tygets ursprungsfärg bör man hålla soffan borta från solens UV-strålar, åtminstone vid de tidpunkter när solen står på som starkast. Med tiden kan tyget fälla och tappa sin färg.  

Noppor

Vi har valt tyger med omsorg för att slippa detta problem så långt det är möjligt. Dock uppstår problemet ibland och oftast uppkommer det i så fall i samband med att man har kläder, plädar eller kuddar i soffan. Lösa fibrer kan fastna i tyget och bilda dessa noppor. Ovan skötselråd är därför viktigt. Även hund- och katthår kan vara en bidragande orsak till detta. Noppor kan på ett enkelt sätt tas bort med noppmaskin eller manuell noppborttagare och försämrar inte tyget. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.